Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Τι να προσέχουν οι καρδιοπαθείς το καλοκαίρι



Κατά τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες κάθε άνθρωπος με βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό ή τα άτομα μεγάλης ηλικίας μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρά προβλήματα υγείας γιατί το θερμορρυθμιστικό σύστημα υπολειτουργεί.

Οι ασθενείς που παίρνουν αγγειοδιασταλτικά ή διουρητικά φάρμακα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις υψηλές θερμοκρασίες. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα άτομα με υπέρταση (υψηλή πίεση) και ορισμένες καρδιοπάθειες όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και η στεφανιαία νόσος.

Μετά από μία παρατεταμένη δυσφορία, που τα ευαίσθητα άτομα μπορεί να αισθανθούν, εάν δεν αντιμετωπισθεί σωστά, οδηγούνται στη θερμοπληξία.

Τα συμπτώματα που υποδηλώνουν την εκδήλωση της θερμοπληξίας είναι η εμφάνιση σύγχυσης με δυσκολίες προσανατολισμού στον τόπο και το χρόνο (το πού βρίσκονται τοπικά και χρονικά). Τα συμπτώματα αυτά εξελίσσονται σε τέτοιο βαθμό ώστε ο θερμόπληκτος μοιάζει με τον άρρωστο που πάσχει από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η εικόνα αυτή μπορεί να συνοδεύεται από υπόταση (πτώση της αρτηριακής πίεσης κάτω του 80 mmHg).
Γι’ αυτό τα άτομα που παίρνουν αγγειοδιασταλτικά φάρμακα ή διουρητικά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλεύονται τον γιατρό τους ούτως ώστε να ελαττώνουν τη δοσολογία των φαρμάκων που παίρνουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η υπόταση χειροτερεύει όταν ο άρρωστος εκτίθεται επί πολύ ώρα στον ήλιο.

Γενικά, πρόδρομα, προειδοποιητικά συμπτώματα της θερμοπληξίας θεωρούνται η υπόταση σε συνδυασμό με την ελάττωση των ούρων. Κατά συνέπεια για όλους αυτούς τους λόγους η ηλιοθεραπεία δεν πρέπει να παρατείνεται πέραν των 15 λεπτών. Η παρατεταμένη ηλιοθεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία.

Σαν απλή συμβουλή για κάθε ευαίσθητο άτομο υψηλού κινδύνου (ηλικιωμένοι, υπερτασικοί, καρδιοπαθείς, διαβητικοί) θα μπορούσε να ήταν η αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, ιδιαίτερα τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες, τις μέρες με υψηλή ατμοσφαιρική θερμοκρασία άνω των 35° Κελσίου. Το σπίτι που διαμένουν θα πρέπει να διαθέτει κλιματισμό.

Τα ευαίσθητα άτομα θα πρέπει να προτιμούν τις υγρές τροφές, τους χυμούς και το κρύο νερό. Θα πρέπει να ντύνονται με φαρδιά, λευκά ρούχα ώστε το σώμα τους να διατηρείται δροσερό καθώς τα λευκά ρούχα δεν απορροφούν θερμότητα.
Πηγή: Ygeia-online.blogspot.com
Newsbomb.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...