Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Έκθεση-καταπέλτης της ΙΑΕΑ για την Ιαπωνία


Σημαντικές παραλείψεις στους ιαπωνικούς κανονισμούς ασφαλείας πριν το καταστροφικό χτύπημα του τσουνάμι στη Φουκουσίμα και ανεπάρκειες στην αντιμετώπιση της κρίσης που ακολούθησε διαπιστώνει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στην πρώτη μη ιαπωνική αξιολόγηση για το δυστύχημα.

Οι επιθεωρητές αναγνωρίζουν μεν ότι τα συνεργεία επέδειξαν εξαιρετική αφοσίωση και ικανότητα υπό ασύλληπτα αντίξοες συνθήκες, αλλά σημειώνουν πως η περιπλοκότητα των ιαπωνικών διοικητικών δομών στις υπηρεσίες έκτακτων αναγκών οδήγησε σε καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων.


Η περίληψη του κειμένου της έκθεσης, γνώση της οποίας επικαλείται το Reuters, επικρίνει το Τόκιο επειδή δεν αναθεώρησε τους κανονισμούς ασφαλείας για τις πυρηνικές μονάδες μετά το 2002 ώστε να καταλήξει στις απαραίτητες προβλέψεις για το ενδεχόμενο τσουνάμι -κάτι που αποδείχτηκε ανεπαρκές στην καταστροφή του Μαρτίου.


Οι νέες προβλέψεις που είχαν εισαχθεί τότε, υποστηρίζουν οι επιθεωρητές, λανθασμένα δεν έλαβαν υπόψη το ενδεχόμενο τσουνάμι ύψους άνω των 5,7 μέτρων -το κύμα του Μαρτίου έφτανε τα 14 μέτρα- και «τα πρόσθετα μέτρα προστασίας δεν αναθεωρήθηκαν ούτε εγκρίθηκαν από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή».


«Οι προβλέψεις για διαχείριση σημαντικών ατυχημάτων δεν επαρκούσαν για την αντιμετώπιση ταυτόχρονης κατάρρευσης πολλών αντιδραστήρων» προσθέτει το κείμενο.


Η έκθεση, που συντάχθηκε από τη 18μελή επιτροπή της ΙΑΕΑ και έχει έκταση 180 σελίδων, αποτελεί την πρώτη ξένη ματιά στην αντιμετώπιση της καταστροφής και ζητά από την Ιαπωνία θεμελιώδη αναθεώρηση των κανονισμών πυρηνικής ασφαλείας.

Πηγή:tosokaki.blogspot.com
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=333695&cid=5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...