Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Υπάρχει ελπίς;


Άρθρο ειδικού συνεργάτη της ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
Το περίφημο «μνημόνιο» απέτυχε παταγωδώς. Την αποτυχία παραδέχονται όσοι το εισηγήθηκαν (τρόικα, ΔΝΤ), όσοι το ψήφισαν (ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ, Ντόρα Μπακογιάννη), όσοι το στήριξαν (δημοσιογράφοι κλπ.) και όσοι το υλοποίησαν (κυβέρνηση). 

Αν υπήρχε κάποιος πολίτης, που απουσίαζε τον τελευταίο χρόνο σε άλλο πλανήτη ή είχε πέσει σε χειμερία νάρκη, και επέστρεφε ξαφνικά, θα τρόμαζε από τη σημερινή εικόνα της χώρας. Μέσα σε λίγους μήνες η ανεργία έχει αυξηθεί σε πρωτοφανή επίπεδα, οι επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο η μια μετά την άλλη, ο πληθωρισμός καλπάζει, τα περίφημα spreads έχουν δεκαπλασιαστεί και οι αγορές προεξοφλούν την ολοκληρωτική πτώχευση ή την (ισοδύναμη) αναδιάρθρωση του χρέους.
 
Θα περίμενε λοιπόν κάποιος από τους εισηγητές, τους ψηφοφόρους, τους υποστηρικτές ή τους υλοποιητές του μνημονίου, που πριν λίγους μήνες μας ζητούσαν να υποβληθούμε σε βραχυχρόνιες θυσίες για να ανακάμψει η χώρα, να βγουν τώρα και να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη για τις λανθασμένες εκτιμήσεις τους. Αντί γι αυτό ακούσαμε κατάπληκτοι την άποψη ότι το μνημόνιο ήταν καλό και τα αρνητικά αποτελέσματα οφείλονται στο ότι δήθεν δεν εφαρμόστηκε σωστά!
 
Περιμένουμε από τους εν λόγω φωστήρες να μας εξηγήσουν τι ακριβώς δεν εφαρμόστηκε σωστά. Δεν μειώθηκαν οι συντάξεις; Δεν κόπηκαν ο 13ος και ο 14ος μισθός; Δεν επιβλήθηκαν νέοι έμμεσοι και άμεσοι φόροι; Δεν αυξήθηκαν οι δικηγορικές αμοιβές με την «απελευθέρωση» και την επιβολή ΦΠΑ 23%, τόσο ώστε να αφαιρεθεί ουσιαστικά το δικαίωμα του φτωχού να ζητήσει το δίκιο του στα δικαστήρια;
 
Η αλήθεια είναι πως όλα αυτά έγιναν, το μνημόνιο εφαρμόστηκε, αλλά η χώρα οδηγήθηκε στην ουσιαστική χρεοκοπία. Ίσως μάλιστα το συμπέρασμα αυτό να ήταν ακριβέστερο αν διατυπωνόταν ως εξής: Επειδή το μνημόνιο εφαρμόστηκε, η χώρα οδηγήθηκε στη χρεοκοπία.
Και τώρα; Υπάρχει ελπίς; που λέει κι ο Σαμαράκης; Ή πλέον είναι πολύ αργά; Ίσως υπάρχει. Αλλά δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο. Είναι φανερό πως η λύση για την αποφυγή της οριστικής χρεοκοπίας είναι η άμεση λήψη μέτρων ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΩΝ απ’ αυτά που υπαγορεύει το μνημόνιο. Με άμεση μείωση της φορολογίας και λελογισμένες αυξήσεις μισθών. 

Μόνο έτσι θα επανέλθει το χαμόγελο στα χείλη των σκυθρωπών υπηκόων και θα κινηθεί η εσωτερική αγορά. Μόνο έτσι θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα και οι εισφορές προς τα Ταμεία (Οι κλειστές επιχειρήσεις και οι άνεργοι καταβάλλουν μηδενικό φόρο και μηδενικές ασφαλιστικές εισφορές). Μόνο έτσι θα αρχίσουν να γίνονται μικρές ή μεγάλες επενδύσεις από ντόπιους κεφαλαιούχους, που σήμερα έχουν καταθέσει τα κεφάλαιά τους σε τράπεζες του εξωτερικού.
Αντίθετα οι φανταστικοί υποτιθέμενοι «επενδυτές» (Άραβες και άλλοι) θα απαιτήσουν την υπογραφή νέου μνημονίου ώστε, χωρίς να δαπανήσουν κεφάλαιο, να μπορέσουν να αποκτήσουν σημαντικές επιχειρήσεις και τεράστιας αξίας ελληνική γη.

ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ http://www.isopoliteia.gr/,http://www.isopoliteia.gr/
ιστοσελίδα ενημέρωσης και πολιτισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...