Παρασκευή, 27 Μαΐου 2011

Ψηφιακή μαστογραφία: Ένα ισχυρό όπλο


Η ψηφιακή μαστογραφία χρησιμοποιείται διεθνώς τα τελευταία χρόνια ως διαγνωστική ακτινολογική μέθοδος. Καθώς μάλιστα οι ψηφιακοί μαστογράφοι έχουν εξελιχθεί τεχνολογικά την τελευταία τριετία, η ιατρική κοινότητα έχει αντιληφθεί πλήρως και αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της μεθόδου έναντι της μέχρι τώρα εφαρμοζόμενης συμβατικής - αναλογικής μαστογραφίας.

Και στις δύο διαγνωστικές μεθόδους, και στην αναλογική-συμβατική και στην ψηφιακή μαστογραφία, χρησιμοποιούνται ακτίνες 'Χ' για τη δημιουργία εικόνας, όμως στη συμβατική η εικόνα αποθηκεύεται απευθείας στο ακτινολογικό film, ενώ στην ψηφιακή η εικόνα ως ηλεκτρονικό ψηφιακό δεδομένο αποθηκεύεται σε έναν υπολογιστή. Αυτό μας επιτρέπει να επεξεργαστούμε ποικιλοτρόπως την καταγραφείσα πληροφορία με σκοπό την καλύτερη διάγνωση και εκτίμηση της κατάστασης.
                                                                                                   Πηγή:Ygeia-online.blogspot.com
 

Η διαφορά μεταξύ της συμβατικής και της ψηφιακής είναι παρόμοια με αυτή της κλασικής φωτογραφικής μηχανής και της νεότερης ψηφιακής. Εκτός από τον τρόπο λήψης και αποθήκευσης των δεδομένων, άλλη διαφορά στη διαδικασία εκτέλεσης της μαστογραφίας δεν υπάρχει.

Η ψηφιακή μαστογραφία είναι ηλεκτρονικό δεδομένο μας, οπότε επιτρέπει την επεξεργασία, την προσαρμογή, την ανάκλησή της από ηλεκτρονικό αρχείο και την εύκολη αποστολή της με ηλεκτρονικό μέσο. Ο ακτινολόγος μπορεί να συμβουλευτεί συνάδελφό του ή και να συνεννοηθεί με τον κλινικό γιατρό χωρίς ο ίδιος να μετακινηθεί. Απώλεια των films μαστογραφιών προηγουμένων ετών, απαραίτητων πολλές φορές για σύγκριση με τις καινούργιες, δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα λόγω της εύκολης και γρήγορης ανάκτησης της εικόνας από το ηλεκτρονικό αρχείο. Η ίδια η γυναίκα έχει τη δυνατότητα να κρατά μαζί της τη μαστογραφία της ως ψηφιακό δεδομένο (σε CD).

Η ψηφιακή μαστογραφία προσφέρει περισσότερες πληροφορίες για την έγκαιρη αξιολόγηση προκαρκινικών ή καρκινικών βλαβών του μαστού.

Η μέθοδος δεν αντικαθιστά άλλες διαγνωστικές απεικονιστικές προσεγγίσεις, όπως το υπερηχογράφημα των μαστών και η μαγνητική μαστογραφία μαστού, και κυρίως δεν υποκαθιστά την ψηλάφηση των μαστών από ειδικό γιατρό. Η διαγνωστική προσπέλαση των μαστών που πάσχουν ή προληπτικά είναι πολύπλευρη και συχνά κάθε μέθοδος συμπληρώνει ή κατευθύνει την άλλη.

Η συμβολή στη θεραπεία

Περνώντας από την πρόληψη και τη διάγνωση στη θεραπευτική αντιμετώπιση καλοήθων ή κακοήθων παθήσεων του μαστού, δέχει διαπιστωθεί ότι και εδώ η ψηφιακή πλεονεκτεί έναντι της αναλογικής μαστογραφίας.

Πηγή:Ygeia-online.blogspot.com
Πηγή: www.iatronet.gr,Newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...